Gratis bellen met WhatsApp in ruil voor wat privacy

So what of no way?

Met een wereldwijd netwerk van 800 miljoen actieve gebruikers heeft WhatsApp – sinds vorig jaar onderdeel van Facebook – niets te klagen. En dat aantal zal naar verwachting alleen nog maar toenemen, omdat WhatsApp alles in het werk stelt om zijn achterban gebruiksvriendelijke en gratis applicaties aan te blijven bieden. Sinds eind maart dit jaar is het mogelijk om gratis te bellen via WhatsApp. Je maakt hierbij dus geen gebruik meer van je belminuten maar van je databundel, zodat je, wanneer je toegang tot wifi hebt, volledig gratis belt. Tenminste, gratis qua euro’s. Je geeft er wel (voorlopig) wat privacy mee uit handen.

1a1

Europese waakhonden

Naar aanleiding van de overname van WhatsApp vorig jaar door Facebook ontstond er al wat ongerustheid onder alle gebruikers. Helemaal toen uit Belgisch wetenschappelijk onderzoek bleek dat het Amerikaanse Facebook ons als Europeanen overal op internet in de gaten houdt en daarmee alle relevante EU-wetgeving aan zijn laars lapt. Inmiddels zetten een aantal Europese landen, waaronder Nederland, België, Spanje, Duitsland en Italië, gezamenlijk de schouders onder de aanpak van dit privacyprobleem om te onderzoeken in hoeverre Facebook de rechten van de Europese burgers schendt. Deze Europese waakhonden doen er dus slim aan om in dit onderzoek ook de gebruikersvoorwaarden van WhatsApp mee te nemen, zeker nu deze met een nieuwe dienst voor gratis bellen op de markt komt.

Eerste stappen richting privacy

Inmiddels heeft WhatsApp de eerste stappen gezet om te laten zien dat ze de privacyrechten van hun gebruikers wel degelijk respecteren. En wellicht om wereldwijde claims op dit gebied voor te zijn. Met de laatste versie van WhatsApp worden de chatberichten gecodeerd vanaf je toestel verzonden en komen ze ook gecodeerd aan op het toestel van de ontvanger, de zogenaamde end-to-end-encryptie. Mocht iemand het bericht bijvoorbeeld hacken, kan de inhoud ervan niet worden gelezen. En ook WhatsApp zelf, en daarmee dus Facebook, en grote spionagediensten worden op deze manier buiten de deur gehouden. De enige voorwaarde is wel dat je zeker weet dat de ontvanger ook een Android-toestel heeft met de laatste versie van WhatsApp. Voor groepschats en andere toestellen geldt deze privacysetting vooralsnog niet.
De WhatsApp gebruiker kan zelf ook de privacy aanscherpen, zoals in de onderstaande video.

Veilig bellen

Ook gesprekken tussen twee mensen worden in de laatste versie van WhatsApp versleuteld, waardoor de privacy gewaarborgd blijft. Deze beveiliging zal naar verwachting binnenkort ook beschikbaar komen voor groepsgesprekken en media zoals video’s. Uiteraard is het fijn om lagere, of in dit geval soms geen, belkosten te maken, maar vergeet niet dat dat slechts gewin op de korte termijn is. Denk vooral ook na over je (online) privacy op de lange termijn, deze is vrijwel onomkeerbaar en meer waard dan enkele tientjes!

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.