Flitskrediet, doe het niet!

kredietWanneer je eens krap bij kas zit lijkt het soms aantrekkelijk om even snel een flitskrediet af te sluiten. De nadruk ligt hier op het woord ‘lijkt’, want ondanks dat je hiermee meestal snel een acuut geldprobleem oplost, zijn de gevolgen op lange termijn vaak veel nadeliger. Hoewel het misschien minder vervelend lijkt dan bij je vrienden of familie om geld te vragen en sneller gaat dan het afsluiten van een krediet bij de bank, worden de geldproblemen door een flitskrediet in de meeste gevallen alleen maar groter.

 

Wat is een flitskrediet precies?

Vul op Google even “snel geld lenen” in en je krijgt gelijk talloze aanbieders van een flitskrediet op je scherm, die je allemaal graag vandaag nog even wat geld lenen. Soms kan het geld zelfs al binnen enkele minuten op je rekening staan en dat zonder toetsing bij het BKR. Dat lijkt natuurlijk ideaal, maar de kleine lettertjes laten al snel een paar behoorlijke nadelen zien. Zo moet het geld doorgaans al snel terugbetaald worden en ook nog eens tegen een hoge rente. Daarnaast worden er ook regelmatig forse administratie- of afhandelingskosten in rekening gebracht. Ondanks dat je op korte termijn dus een financieel gat op kunt vullen, creëer je eigenlijk alleen maar een groter gat voor de toekomst.

 

Maatregelen tegen flitskredieten

Inmiddels gaan er steeds meer geluiden op om maatregelen te treffen tegen de aanbieders van dit soort flitskredieten. Zo erg als met de astronomische rentes die je soms in Engeland tegenkomt is het in Nederland nog niet, maar mensen komen wel degelijk regelmatig in de problemen door het afsluiten van flitskredieten. Dat de werkwijzez van dit soort aanbieders ook niet altijd stroken met de regels bleek onlangs nog toen de Autoriteit Financiële Markt (AFM) een boete van maar liefst twee miljoen euro oplegde aan het bedrijf Your Finance, bekend van de website www.voorschotje.nl. Het bedrijf bleek te opereren zonder in het bezit te zijn van de benodigde vergunningen. Voorzichtigheid blijft dus geboden bij dit soort leningen, waarbij men er goed om doet om even de tijd te nemen om de kleine lettertjes aandachtig door te lezen.

 

Tags:

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.