Nieuw sociaal akkoord in praktijk niet effectief

fnv-flexwerkersAfgelopen maand werd in Nederland eindelijk weer eens een sociaal akkoord gesloten. Werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties hebben lang vergaderd en dat heeft uiteindelijk tot een overeenstemming geleid die het nieuwe sociaal akkoord vormt. Er is dus in ieder geval weer vertrouwen in elkaar, maar leidt dit ook tot een verbeterde situatie voor werknemers en werklozen?

Een van de grootste veranderingen die in het sociaal akkoord is dat werkgevers en werknemers samen weer verantwoordelijk worden voor het derde jaar van de WW-uitkering. De overheid zal nog altijd zorgen voor de publieke WW-uitkering gedurende de eerste twee jaar van werkloosheid, maar daarna zullen de kosten door werkgevers en werknemers worden gedragen. Het is echter nog maar de vraag of deze maatregel werknemers zal helpen een baan te vinden.

Hoewel werknemers wel extra gemotiveerd zullen zijn, is het vinden van een baan na een werkloosheidsperiode van twee jaar in de huidige economie geen eenvoudige opgave. Het zal bovendien voor werknemers ook niet eenvoudig zijn om werknemers die al 2 jaar werkloos zijn een nieuw onderkomen te bieden. Het vermijden van de kosten die zijn verbonden voor een derde jaar in de WW lijkt dan ook erg lastig.

Vooral in kleine ondernemingen blijkt het zowel voor de werkgever als werknemer lastig om tot een goede overeenkomst te komen, daardoor worden flexwerkconstructies in het MKB steeds populairder. Hoewel het verbeteren van de positie van flexwerkers een belangrijk onderdeel zou zijn van het sociaal akkoord, blijkt er in werkelijkheid echter niet veel te verbeteren. Dit komt ook voor een groot deel door de huidige staat van de economie waarin het hebben van een flexbaan, met welke voorwaarden dan ook, te prefereren is boven het niet hebben van een baan.

Ook het afschaffen van nulurencontracten in de zorg zal in praktijk weinig nut hebben, aangezien werkgevers over het algemeen zeer creatief zijn en binnen no time weer een nieuwe constructie hebben bedacht die voor werknemers waarschijnlijk niet veel beter zal zijn. En als de periode tussen het verlengen van tijdelijke contracten langer wordt, dan zal dit er vooral toe leiden dat werknemers een langere periode moeten overleven zonder de gewenste baan.

Hoewel de totstandkoming van het nieuwe sociaal akkoord geen negatieve zaak is, mag er best met een kritische blik naar gekeken worden. En in werkelijk zien we dan dat er eigenlijk helemaal niet zoveel zal veranderen. Het meest positieve punt is zonder twijfel dat werkgevers en werknemers tot een overeenkomst zijn gekomen en dat betekent in ieder geval dat het vertrouwen aanwezig is.

 

Tags: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.