Een betere wereld begint echt bij jezelf

afval scheiding‘Een betere wereld begint bij jezelf’, hoor je vaak wanneer het gaat over het streven naar een duurzame wereld. Daarbij zeggen mensen vaak dingen in de trant van ‘die kleine bijdrage dit ik lever, maakt toch het verschil niet’. Maar als iedereen zo denkt, komen we natuurlijk geen steek verder. Dat is de eindeloze discussie die op dit vlak loopt. Om dit te doorbreken geef ik een aantal suggesties hoe je bij kunt dragen aan een betere, duurzame wereld.

Veel instanties houden zich bezig met het verbeteren van duurzaam beleid door middel van allerlei projecten. Dit zit hem al in hele kleine dingen, die nauwelijks moeite kosten. Te beginnen in je eigen huishouden. Als je bijvoorbeeld zorgt dat je jouw afval scheidt, kan het snel en effectief worden verwerkt en gerecycled. Groente, fruit- en tuinafval bij elkaar en overig afval bij elkaar. De meeste kliko’s of vuilbakken zijn voorzien van meerdere vakken, waardoor je dit eenvoudig kunt scheiden. Zorg er ook voor dat er geen glas in je containers terecht komt, dit moet namelijk later weer apart worden verwijderd. Als iedereen dit keurig netjes zou doen, zou dat al een forse stap zijn op weg naar een duurzame wereld. Zie hier je eerste (eenvoudige) bijdrage aan een betere wereld.

Afval is sowieso een belangrijk thema op het gebied van duurzaamheid. Zorg er ook voor dat je netjes je oud  papier scheidt van het overige afval. Papier is bij uitstek een product dat recyclebaar is. Nieuw papier bestaat in Nederland voor 75% uit gerecycled oud papier. Daarom is het van belang dit ook netjes te scheiden van je andere afval. Hierdoor kunnen we met z’n allen een hoop boskap vermijden.

Je ziet: het zijn al kleine dingen waardoor je bij kunt dragen aan een duurzamere en dus betere wereld. Het is tijd om te stoppen met zeggen dat jouw bijdrage het verschil niet maakt, want een betere wereld begint echt bij jezelf.

 

Tags: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.