4G internet, wat is dat eigenlijk?

4g internetOp dit moment maken mobiele internetters vooral gebruik van 3G mobiel internet, maar binnen afzienbare tijd kunnen we overschakelen op 4G. Kunnen, omdat je nieuwe telefoon geschikt moet zijn voor 4G. De iPhone 5 heeft bijvoorbeeld alleen 4g dekking in de grote steden in tegenstelling tot zijn grote concurrent van Samsung, de Galaxy S4. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En is het gevaarlijk, zoals boze tongen beweren?

4G staat voor vierde generatie. Het technologische verhaal erachter zullen we je maar besparen. Als je toch meer wilt weten, lees dan dit artikel. Waar het in feiten op neer komt, is dat 4G vooral sneller is dan het huidige 3G. De snelheid van 4G is 100 Mbit/s, of zo’n  12,5 Megabyte met second als je in de trein of auto zit en 1000 Mbits/s per seconde of ongeveer 125 Megabyte per seconde als je stilstaat of aan het wandelen bent. Op dit moment is er vanwege de hoge eisen aan de snelheid nog maar één standaard die volgens de ITU aan de voorwaarden voldoet om 4G te mogen heten. Dit is LTE Advanced.

In maart 2012 waren er nog geen landen die beschikten over commerciële 4G-netwerken. Men verwacht dat 4G medio 2016 beschikbaar komt voor eindgebruikers. Veel fabrikanten hebben wel al 3.9G-producten op de markt gebracht met namen die suggereren dat het om 4G-producten gaat. Zo heeft 3GPP Long Term Evolution bijvoorbeeld als marketingnaam 4G-LTE meegekregen. Nederlandse telecomaanbieders met een netwerk op basis van deze standaard prijzen het vaak aan als een 4G-netwerk. De verwachting is dat het echte 4G niet alleen voor mobiele telefoons, maar ook voor laptops beschikbaar komt.

Controversieel

4G internet is niet vrij van controverse. Overheden leggen uit vrees voor gezondheidsrisico’s strenge stralingsnormen op die vermijden dat 4G operationeel wordt. Volgens de Nederlandse overheid zorgt de uitrol van 4G-netwerken in Nederland niet voor overschrijding van bestaande stralingsnormen. Dit blijkt uit tests die met een in werking zijnde 4G-mast zijn uitgevoerd.

 

Tags: ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.