Geld lenen kost geld, ook in Engeland!

PayDayIn Nederland worden we er bij elke reclame over het lenen van geld op gewezen dat dit ons geld kost. In Nederland bemoeit de overheid zich met de rentes die bedrijven op hun leningen mogen vragen, maar in Engeland mogen ze dat helemaal zelf beslissen. Daar kwam de Britse student Adam Richardson pijnlijk duidelijk achter.

Om zijn alcohol- en cannabisverslaving te kunnen bekostigen, sloot hij een lening van 80 pond (92 euro) af bij het bedrijf Capital Finance One. Hij deed dit echter tegen het astronomische rentepercentage van 16.734.509,4 procent per jaar. Het verhaal kwam uiteindelijk aan het licht omdat Richardson een kopie van het contract opstuurde naar de Britse krant The Guardian.

Hij vroeg hiermee aandacht voor de praktijken die sommige aanbieders van leningen er op nahouden. Deze aanbieders, zogenaamde ‘Payday lenders’ lenen geld aan mensen die aan het eind van de maand geld tekort komen om bijvoorbeeld hun rekeningen te betalen. Doordat geldverstrekkers in Engeland zelf de rente mogen bepalen en veel mensen moeite hebben om rond te komen, komt dit probleem steeds vaker voor. Richardson zegt andere mensen met zijn verhaal te willen behoeden voor de woekerleningen.paydaylenders

Politici in Engeland reageren geschrokken op het opmerkelijke bericht. Parlementslid Stella Creasy van Labour is verbijsterd over de praktijken en zet zich in voor regulering van de sector van geldverstrekkers. Ze noemt Engeland ‘zo’n beetje het enige land waar je elke rente kan vragen van mensen die je geld leent’.

In Engeland is het debat over regulering van deze sector dus flink opgelaaid, maar in Nederland is het, ondanks onze vrije markteconomie, niet mogelijk om dit soort rentepercentages te vragen. Toch is niet iedereen het hiermee eens. Zo zouden de restricties die overheden opleggen de concurrentiepositie van kredietverstrekkers aantasten.

Ieder beleid heeft dus voor- en nadelen. Wat vindt u? Moet Nederland soepeler omgaan met deze sector of juist niet? Reageer en discussieer mee!

 

 

Tags: ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.