Kinderen moeten weer naar buiten!

Het is hoog tijd om iets aan de kaak te stellen. Kinderen zitten tegenwoordig alleen nog maar binnen achter de computer. Ze spelen niet meer buiten met vriendjes, maar spelen spelletjes op de Xbox, PlayStation of Wii tegen elkaar. En anders zitten ze wel achter de computer online spelletjes te spelen.

Dit laatste is ook een opkomend verschijnsel bij de ouders van deze kinderen. Vooral moeders ondekken steeds meer spelletjes sites. Hier spelen ze dan casual games als mahjong, bubble shooter of zoek en vind spellen. Behoorlijk verslavend, waardoor ze uren achter elkaar achter de computer zitten. Op deze manier kun je je kind er eigenlijk niet eens meer op aanspreken, en dat is een slechte ontwikkeling. Speeltuinen blijven leeg, schoolpleinen blijven na schooltijd leeg, en dat allemaal door de opkomst van computers en internet. Kinderen blijven binnen.

Het is hoog tijd om hier iets aan te doen, want de hele dag achter een computer hangen is ongezond. Ik zie dit dan ook als een van de redenen waarom steeds meer kinderen in Nederland obesitas hebben. Ze bewegen niet meer. Nu wil ik niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar toen speelden we wel nog buiten, hadden we veel lichaamsbeweging en frisse lucht. Tegenwoordig is dat een stuk minder en je hoeft geen professor te zijn om het verband te leggen.

De sleutel ligt dan ook bij de ouders. Zij moeten zorgen dat ze recht van spreken hebben tegenover hun kinderen. Zorg in ieder geval dat je kind niet ziet dat je uren per dag achter de computer zit, maar doe het als ze op school zijn. En stuur ze vooral ook zelf naar buiten om daar te gaan spelen in plaats van achter de computer. Daar is iedereen uiteindelijk bij gebaat. Ik wil niet de moraalridder uithangen, maar het wordt hoog tijd dat we wat dit betreft een aantal jaren terug in de tijd gaan. Het obesitas probleem wordt elk jaar groter en dat is in alle opzichten een slecht teken. Het is niet alleen ongezond, het kost de gemeenschap ook bakken met geld door de oplopende zorgkosten.

 

Tags: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.