Nog steeds onduidelijkheid over nieuwe zorgpremie

Nadat de plannen van het nieuwe kabinet onlangs naar buiten kwamen, was de zorgpremie een van de grote punten waar de oppositie massaal over viel. De voorgestelde inkomensafhankelijke zorgpremie zou voor bovenmodale inkomens te grote gevolgen hebben en de oppositie liet daarom weten tegen de plannen te zijn.

De nieuwe inkomensafhankelijke zorgpremie heeft voor mensen met een laag inkomen tot gevolg dat hun zorgpremie een stuk lager zal worden. De laagste inkomens zullen ongeveer 20 euro per maand voor de nieuwe zorgpremie moeten betalen. Die korting moet uiteraard ergens vandaan komen en de bovenmodale inkomens zijn dan ook de klos met het nieuwe systeem.

Zij zullen allemaal meer moeten gaan betalen en vooral voor mensen die een bruto inkomen hebben van rond de 70.000 euro, zal de premie flink verhoogd worden. Zij zullen per maand honderden euro’s meer moeten betalen. Daarnaast zou het eigen risico voor deze groep ook nog eens worden verhoogd.

De verhogingen zijn volgens de oppositie niet acceptabel. Niet alleen omdat het bedrag sterk wordt verhoogd, maar ook omdat de bovenlimiet van het systeem rond de 70.000 euro ligt. Mensen die meer verdienen worden dus buiten schot gelaten en zij moeten evenveel betalen als de mensen die ongeveer 70.000 euro verdienen.

De achterban van zowel de VVD als de PvdA heeft inmiddels echter laten weten dat zij wel achter de plannen staan. Of dit veel zal helpen is nog maar de vraag, de oppositie heeft een meerderheid in de Eerste Kamer en zij willen daar de plannen van het nieuwe kabinet blokkeren. Premier Rutte heeft daarom in een reactie laten weten dat er eventueel samen naar de nieuwe plannen moet worden gekeken.

Het is te hopen dat Nederland een sociaal land blijft en dat er hoe dan ook toch nog wat solidariteit voor de minder bedeelden onder ons zal blijven bestaan. Zolang producten als de iPhone 5 nog steeds record na record breken, lijkt de middenklasse financieel weinig problemen te kennen. Een sociaal beleid is volgens ons op dit moment dan ook het juiste beleid.

 

Tags: , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.