De hypotheek in 2013

Het gaat niet goed met de wereldeconomie en helaas ontkomen we ook in Nederland niet aan de problemen die wereldwijd spelen. Als gevolg van de crisis moeten we onze financiële zaakjes, ook in Nederland, beter op orde krijgen en banken en overheden stellen dus steeds meer eisen aan het verstrekken van kredieten.

De hypotheek vormt geen uitzondering en de laatste jaren en de zijn er een flink aantal maatregelen doorgevoerd om ervoor te zorgen mensen hun hypotheek ook daadwerkelijk kunnen terugbetalen. Dit jaar en de daaropvolgende jaren zullen geen uitzondering vormen en ook in deze jaren zullen er de nodige veranderingen plaatsvinden. Het overzicht houden wordt dus een lastige zaak voor de consument, maar gelukkig kan die zich nog altijd beroepen op hypotheekadvies.

Dit jaar werden er twee grote veranderingen doorgevoerd op de Nederlandse hypotheekmarkt. De eerste grote verandering was de bepaling dat een tophypotheek nog maar 106% van de waarde van de woning mag hebben. Daarnaast werd het risico dat hypotheeknemers met een grote restschuld achterblijven verkleind door het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek te beperken tot maximaal 50 procent.

Ondanks de veranderingen kan er nog steeds het een en ander worden verbeterd op de hypotheekmarkt en daarom zullen ook in 2013 de nodige zaken worden veranderd. Hoewel er op dit moment nog geen duidelijkheid is over de exacte veranderingen, is het in ieder geval wel duidelijk dat er vanaf 2013 alleen gebruik kan worden gemaakt van hypotheekrenteaftrek als er maandelijks wordt afgelost. De maximale hypotheekwaarde mag bovendien nog maar 100% van de waarde van de woning zijn. Eventuele verbeteringen aan de woning mogen daarbij wel worden meegenomen in de hypotheek.

Tot slot zal er dit jaar en de komende jaren ook veel worden gesproken over de hypotheekrenteaftrek. Nederland heeft vanuit het buitenland veel kritiek gehad op deze regeling en de enorme hypotheekschuld die als gevolg van de regeling is ontstaan. Of er in 2013 daadwerkelijk al veranderingen zullen worden gemaakt met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek is op dit moment nog niet bekend, maar dat de hypotheekrenteaftrek op lange termijn zal verdwijnen lijkt wel al duidelijk.

Bron: Financieel.infonu.nl

 

Tags:

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.