De vrijwilliger van vandaag

De vrijwilliger wordt oud, de vrijwilliger staat op uitsterven, de huidige vrijwilliger heeft binnen een paar jaar zelf een vrijwilliger nodig voor ondersteuning. Al deze kreten zijn bekend.

Wat minder bekend is is de positie, de wens, hat aanbod van de nieuwe vrijwilliger. De nieuwe vrijwilliger is niet meer tevreden met alleen maar koffie rondbrengen en een gesprekje aangaan. De nieuwe vrijwilliger is vaak goed of hoog opgeleid, heeft een schat aan ervaring en kennis in huis en wil dit alles graag delen. Die nieuwe vrijwilliger wil meepraten, wil invloed kunnen uitoefenen, zeker waar het de eigen werkzaamheden aangaat. De professional zal hiervan schrikken. Zal zich mogelijk bedreigt voelen en het dus afhouden. Dat heeft tot gevolg dat de vrijwilliger vrij snel weer vertrokken is en binnen zijn of haar netwerk een negatief signaal zal uitzetten.(Nieuwe vormen van participatie, prof.dr.L.Meijs)

Die professional, die zich niet bedreigt voelt, maar heel graag de kennis en ervaring van de vrijwilliger wil meenemen in het debat, zal vrij snel tot de conclusie komen dat die inbreng waardevol is. Zo zal de nieuwe vrijwilliger op een veel hoger plan participeren, zelfs als hij of zij daarnaast alleen maar de koffie inschenkt. Door gebruik te maken van de aanwezige, gratis kennis, strikt men nieuwe vrijwilligers, maakt men hun werk interessanter en zal men er heel wat plezier aan beleven.

We hebben te lang de vrijwilliger als goedkope werkkracht beschouwd, die de bezuinigingen wel zou opvangen. Dat past niet meer in het beeld van de generaties aan vrijwilligers, die nu aan de deur staan. Die willen meer. Mee praten, mee vormgeven, mee uitvoeren en vooral, deel uitmaken van het team. Hier is nog een wereld te winnen.

 

Tags: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2019 Het Sociale Debat. All Rights Reserved.